Βελονισμός 

acupunctureΕίναι πλέον γνωστό ότι ο βελονισμός αποτελεί ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό σύστημα επιστημονικά αποδεδειγμένο, που στερείται παρενεργειών.

Είναι μια αντανακλαστική θεραπεία κατά την οποία ερεθίζουμε με τις βελόνες ορισμένα σημεία του σώματος μεταδίδοντας έτσι ένα μήνυμα που κατευθύνεται μέσω νευρικών οδών σε Νωτιαία, Φλοιώδη και Υποφλοιώδη κέντρα του εγκεφάλου ενεργοποιώντας Ενδογενή Συστήματα Αναλγησίας και Ανοσοποίησης του οργανισμού.

Σκοπός του βελονισμού είναι να ενεργοποιήσει μηχανισμούς αυτοϊασης του οργανισμού που βρίσκονται σε αδράνεια ή υπολειτουργούν. Με τη ραγδαία εξέλιξη της νευροφυσιολογίας έχει αποδειχθεί πλέον ότι ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει μια τεράστια δεξαμενή νευροδιαβιβαστικών ουσιών, απαραίτητες για τη ρύθμιση σημαντικών λειτουργιών του όπως τη μνήμη, τον ύπνο, την κίνηση, το συναίσθημα, την αντίληψη του πόνου κ.λ.π.

Ανάλογα με τα βελονιστικά σημεία που θα επιλέξουμε, μπορούμε να διοχετεύσουμε στο ανθρώπινο σώμα ουσίες που προέρχονται από το νευρικό και ενδοκρινικό μας σύστημα, όπως σεροτονίνη, ντοπαμίνη, δυνορφίνη, εγκεφαλίνη, ενδορφίνες κ.α ουσίες με ποικίλα βιολογικά αποτελέσματα.

Ο Βελονισμός είναι μια παραδοσιακή Κινέζικη "ιατρική" τεχνική για να "ξεμπλοκάρεται" το Τσι (chi ή qi) με την διείσδυση βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος ώστε να εξισοροπηθούν οι αντίθετες δυνάμεις του γιν και του γιάν (yin-yang).Το Τσι είναι μια ενέργεια που υποθετικά περιβάλει όλα τα πράγματα.Πιστεύεται οτι ρέει μέσα στο σώμα πάνω σε 14 οδούς που ονομάζονται μεσημβρινοί.Όταν το γιν και το γιάν βρίσκονται σε αρμονία τότε το τσι κυλάει ελεύθερα και το άτομο είναι υγιές. Όταν το άτομο είναι άρρωστο ή τραυματισμένο, υπάρχει μια παρακώλυση του τσι σε εναν από τους μεσημβρινούς. Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική έχει ταυτοποιήσει γύρω στα 500 σημεία που πρέπει να μπουν οι βελόνες, για να προκαλέσουν συγκεκριμένα απότελέσματα.

Ο Βελονισμός εξασκείται στην Κίνα για περισσότερα από 4000 χρόνια. Σήμερα οι βελόνες συστρέφονται, ζεσταίνονται ή ακόμα διεγείρονται με ασθενή ηλεκτρικά ρεύματα,υπέρηχους ή φως συγκεκριμένου μήκους κύματος.

 Ωτοθεραπεία ή Ωτοβελονισμός 

Είναι μια μέθοδος διάγνωσης και θεραπείας βασισμένη πάνω στην ατεκμηρίωτη άποψη οτι το αυτί είναι ο χάρτης των οργάνων του σώματος. Για παράδειγμα, ενα πρόβλημα με ενα όργανο όπως το συκώτι θεραπεύεται με το να βάζεις μια βελόνα σε ενα συγκεκριμένο σημείο του αυτιού που αντιστοιχεί σε αυτό το όργανο. (Παρόμοιες αντιλήψεις οτι ενα μέρος του σώματος είναι χαρτης εσωτερικών οργάνων, συναντώνται και σε αυτούς που εξασκούν την ιριδολογία [η ίριδα του ματιού είναι ο χάρτης] και την ρεφλεξολογία [το πέλμα του ποδιού είναι ο χάρτης].)

 Θεραπεία με Βεντούζες 

Η θεραπεία με Βεντούζες είναι μια αρχαία Κινέζικη πρακτική στην οποία μια κούπα (βεντούζα) προσκολλάται στο δέρμα αφού πρώτα μειωθεί από αυτήν η πίεση (είτε με αλλαγή της θερμοκρασίας είτε με απορρόφηση του αέρα), έτσι που το δέρμα και ο επιφανειακός μυς να τραβιέται και συγκρατείται στην κούπα (βεντούζα). Σε μερικές περιπτώσεις, η κούπα (βεντούζα) μπορεί να μετακινηθεί όσο η αναρρόφηση του δέρματος είναι ενεργή, προκαλώντας ένα τοπικό τράβηγμα του δέρματος και του μυ (κυλιόμενη βεντούζα).

Στην Κινέζικη Ιατρική, η θεραπεία με βεντούζες χρησιμοποιείται για να τραβήξει παθογόνους παράγοντες και αδρανή ενέργεια στην επιφάνεια προκειμένου να ελευθερωθούν από το σώμα. Συνιστάται κυρίως για τη θεραπεία του πόνου, γαστρεντερικών διαταραχών, αναπνευστικών παθήσεων (ιδιαίτερα του χρόνιου βήχα και του άσθματος), και παράλυσης, παρόλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες διαταραχές. Η αναρρόφηση που δημιουργείται από τη βεντούζα είναι πολύ καλή για χαλάρωμα των μυών στην πλάτη και στη μέση. Παραδοσιακά, η τεχνική αυτή χρησιμοποιούταν συχνά για να απομακρύνει το πύο από αποστήματα του δέρματος. Η γενική ιδέα είναι να δημιουργηθεί ένα κενό στο εσωτερικό μιας κούπας (βεντούζας), η οποία στη συνέχεια προσκολλάται στο δέρμα. Η αναρρόφηση του δέρματος από τη βεντούζα διεγείρει τη ροή του αίματος στην περιοχή, ελευθερώνει συμφόρηση και φλεγμονή από τους μύες και ανοίγει διόδους για αποβολή τοξίνων. Στην αρχαιότητα οι βεντούζες φτιάχνονταν από μπαμπού, κέρατα ζώων ή πορσελάνη.

Σήμερα φτιάχνονται από χοντρό γυαλί για να μπορούν οι θεραπευτές να βλέπουν το δέρμα μέσα από την βεντούζα. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να δημιουργηθεί το κενό μέσα στη βεντούζα είναι είναι να αναφλεχθεί κάτι στο εσωτερικό της, συνήθως μια μπάλα από βαμβάκι μουσκεμένη με οινόπνευμα ή ένα κερί. Η φωτιά καταναλώνει το οξυγόνο μέσα στη βεντούζα και έτσι μειώνεται η πυκνότητα του αέρα στο στο εσωτερικό της και δημιουργείται το κενό. Η βεντούζα τότε αναποδογυρίζεται γρήγορα και το της ανοιχτό άκρο τοποθετείται πάνω στο δέρμα. Το κενό συγκρατεί τη βεντούζα προσκολλημένη στο δέρμα στο σημείο όπου τοποθετείται αλλά, αν είναι αναγκαίο, το δέρμα εκ των προτέρων αλείφεται με λάδι προκειμένου να μπορεί η βεντούζα να μετακινείται (κυλίεται). Αυτή η μέθοδος λέγεται θεραπεία με κυλιόμενες βεντούζες και χρησιμοποιείται για να καλύψει μια σχετικά μεγάλη περιοχή του δέρματος. Αυτό βέβαια επιτυγχάνεται και με ταυτόχρονη χρήση πολλών βεντουζών οι οποίες τοποθετούνται πλάι πλάι σε καλύπτοντας έτσι μια μεγάλη επιφάνια όπως η πλάτη ή η κοιλιά. Οι βεντούζες τοποθετούνται είτε σε σημεία βελονισμού είτε σε περιοχές πόνου και συνήθως αφήνονται προσκολλημένες στο δέρμα για 10-15 λεπτά.

Η ανάφλεξη ενός αντικειμένου στο εσωτερικό της βεντούζας είναι μόνο ένας τρόπος δημιουργίας αναρρόφησης (φλεγόμενες ή ξηρές βεντούζες). Μια πιο μοντέρνα τεχνική είναι με χρήση μιας αντλίας ή ενός ελαστικού δοχείου αναρρόφησης που προσαρμόζεται στο πάνω μέρος της βεντούζας για να τραβήξει έξω τον αέρα αφού η βεντούζα έχει τοποθετηθεί στο δέρμα (βεντούζες αέρα). Σε μερικές περιπτώσεις το δέρμα τρυπιέται με μια βελόνα προτού τοποθετηθεί η βεντούζα με αποτέλεσμα να βγαίνουν λίγες σταγόνες αίμα που πιστεύεται ότι φέρνει μαζί του έξω από το σώμα και τις τοξίνες (υγρές βεντούζες).

Η θεραπεία με βεντούζες είναι σχετικά ασφαλής αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε εξανθήματα, σε ανθρώπους που αιμορραγούν εύκολα ή σε όσους που έχουν ψηλό πυρετό.  Οι κυλιόμενες βεντούζες εφαρμόζονται μόνο σαρκώδεις περιοχές και δεν πρέπει να περνούν από περιοχές με οστά όπως η σπονδυλική στήλη. Οι βεντούζες δεν προκαλούν πόνο, προκαλούν όμως ένα αίσθημα τραβήγματος στο δέρμα. Μερικές φορές μετά τη θεραπεία με βεντούζες εμφανίζονται οι χαρακτηριστικές μελανιές στο δέρμα αλλά συνήθως εξαφανίζονται μετά από μερικές μέρες.

ΑΡΘΡΑ:
Cupping (Dharmananda)
Cupping (Acupuncture Today)
ΟΙ ΒΕΝΤΟΥΖΕΣ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
What caused Gwyneth's spots (BBC NEWS / HEALTH)

 Sujok - Θεραπευτική μέθοδος 

To SUJOK αποτελεί μια θεραπευτική μέθοδο που χρησιμοποιεί τα άνω και κάτω άκρα για να επιτύχει αποτελέσματα όμοια με το βελονισμό. Στα Κορεάτικα η λέξη "SU" σημαίνει χέρι και η λέξη "JOK" πόδι.

Έχει το πλεονέκτημα ότι αποτελεί μια μέθοδο απλή, αποτελεσματική και ασφαλή. Είναι εύκολη στη διδασκαλία και τα αποτελέσματά της συχνά είναι θεαματικά.

Δεν εμπεριέχει επικίνδυνα σημεία και η χρήση της είναι ενδεδειγμένη τόσο από νοσηλευτικό προσωπικό όσο και απλούς ανθρώπους που θέλουν να βελτιώσουν μόνοι τους την υγεία τους.

Στα χέρια και τα πόδια υπάρχουν ενεργά σημεία προβολών όλων των ανθρωπίνων οργάνων, μυών, αρθρώσεων κ.τ.λ. με αποτέλεσμα το SUJOK να καλύπτει το σύνολο των ασθενειών ή παθήσεων, σε χρόνια ή οξεία μορφή.


               
Τηλέφωνα Επικοινωνίας:
Σταθερό: 2810243740
             2810341411
Κινητό:   6948526309
Διεύθυνση:
Ζερβουδάκη 1, Ηράκλειο
Κρήτη, Τ.Κ.: 71306
Πατήστε εδώ για το χάρτη
Ηλεκτρονική Αλληλογραφία:
info@tant.gr
aantonarakis@gmail.com
Για να αποστείλετε το ερώτημά
σας πατήστε εδώ

Ωράριο Λειτουργίας:
Καθημερινά
9:00 - 13:00 και 16:30  - 21:00

 


Επισκεψιμότητα

030267
ΣήμεραΣήμερα4
ΧθεςΧθες6
Αυτήν την εβδομάδαΑυτήν την εβδομάδα66
Αυτόν τον μήναΑυτόν τον μήνα328
ΕπισκεψιμότηταΕπισκεψιμότητα30267