Shockwave 

Μερικά λόγια για το Shockwave:

Είναι θεραπεία με κρουστικά κύματα.

Τα κρουστικά κύματα είναι ακουστικά κύματα με υπερβολικά μεγάλη κορύφωση ενέργειας όπως αυτά που συμβαίνουν στην ατμόσφαιρα μετά από ένα καιρικό φαινόμενο όπως ο κεραυνός. Ένα κρουστικό κύμα(shockwave) μπορεί έχει εύρος από έναν υπέρηχο έως εξαιρετικά μεγάλη ένταση πιέσεως.

Πρόκειται για εφαρμογή της -επί χρόνια- δοκιμασμένης μεθόδου της εξωσωματικής λιθοτριψίας στον τομέα της φυσικοθεραπείας και της αποκατάστασης. Οι μέχρι τώρα στατιστικές μετά-αναλύσεις των αποτελεσμάτων της μεθόδου αυτής αναδεικνύουν ότι η θεραπεία μέσω κρουστικών κυμάτων παρέχει βελτιωμένη παροχή αίματος στην περιοχή του πόνου και επίσης είναι, ίσως, η μοναδική μέθοδος που με την εφαρμογή της ως μονοθεραπεία (δηλαδή μόνο με ωστικά κύματα - ESWT) δίνει τέτοια αποτελέσματα σε παθήσεις του μυοσκελετικού, όπως αυτές περιγράφονται πιο κάτω. Αυτό κάνει απαραίτητη την ύπαρξή της σε ένα σύγχρονο θεραπευτήριο, καθώς τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει στον ασθενή είναι πολλαπλά. Θα πρέπει να σημειωθεί δε ότι,παρότι συνταγογραφείται από ιατρούς, δεν εκτελείται από κανένα άλλο φυσικοθεραπευτήριο της ευρύτερης περιοχής, διότι δεν υπάρχει (τουλάχιστον μέχρι σήμερα). Εξωσωματική Θεραπεία με Ωστικά Κύματα (ESWT)

Τα ωστικά κύματα έχουν φέρει επανάσταση στα πεδία της ουρολογίας και της ορθοπεδικής. Επιτρέπουν την πραγματοποίηση διαδικασιών μέσα στον οργανισμό δίχως να χυθεί ούτε μια σταγόνα αίμα. Μετά την πρώτη χρήση τους στη θεραπεία των ουρικών λίθων στην ουροδόχο κύστη στις αρχές του 1980, τα ωστικά κύματα σύντομα κέρδισαν την παγκόσμια αναγνώριση. Η χρήση των ωστικών κυμάτων έγινε γρήγορα μια αποτελεσματική μέθοδο θεραπείας στο πεδίο της ουρολογίας. Σήμερα, περίπου το 70% όλων των ασθενών που υπεβλήθηκαν σε θεραπεία νεφρού ή ουρικών λίθων θεραπεύτηκαν με εξωσωματικά ωστικά κύματα (ESWT - Εξωσωματική Λιθοτριψία με Ωστικά Κύματα). Παράλληλα, οι έρευνες στράφηκαν προς άλλες ενδείξεις στο πεδίο της ογκολογίας, της χειρουργικής, της γαστρεντερολογίας και της ορθοπεδικής. Λόγω των πολλά υποσχόμενων αποτελεσμάτων, οι μελέτες επικεντρώθηκαν περισσότερο στην ορθοπεδική.

Κατά τη διάρκεια ενός ερευνητικού προγράμματος πάνω στις παρενέργειες των ωστικών κυμάτων, μια Βουλγαρική/Γερμανική ερευνητική ομάδα ανακάλυψε την επουλωτική επίδραση των ωστικών κυμάτων στη θεραπεία των καταγμάτων. Παρατηρήθηκε επίσης ότι, μετά την εξωσωματική αγωγή με ωστικά κύματα, πολλοί ασθενείς ανακουφίστηκαν από τον πόνο στην περιοχή, η οποία υπεβλήθη στην αγωγή. Αυτό το εύρημα παρότρυνε τη χρήση των ωστικών κυμάτων με σκοπό την αντιμετώπιση του πόνου, κυρίως του πόνου στους μαλακούς ιστούς κοντά στα οστά.

Το 2000, ο Δρ. Bauermeister πρόσθεσε στις ενδείξεις τα σημεία πυροδότησης του πόνου ή αλλιώς σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου.


 Ορισμός και διάγνωση των σημείων πυροδότησης του πόνου 

Τα σημεία πυροδότησης του πόνου ονομάζονται επίσης μυελογελόσεις. Προκαλούνται από διαταραχές στην ενεργειακή ισορροπία των μυϊκών κυττάρων. Ο εντοπισμός της ακριβούς θέσεως του σημείου πυροδότησης του πόνου έχει αποφασιστική σημασία για την επιτυχία της θεραπείας. Τα σημεία πυροδότησης του πόνου είναι μόνιμα συσταλμένες και διογκωμένες περιοχές των μυϊκών ινών στο εσωτερικό του μυός. Κατά την διάγνωση, είναι' σημαντικό να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα στα απομακρυσμένα και τα δομικά σημεία πυροδότησης του πόνου.


 Παθολογοανατομικές συνέπειες των σημείων πυροδότησης του πόνου 

Τα σημεία πυροδότησης του πόνου προκαλούν άλγος και ένταση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα αναφέρονται σε εντελώς διαφορετικό σημείο του σώματος, μακριά από την περιοχή γύρω από το ίδιο το σημείο πυροδότησης, γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η ακριβής διάγνωση. Ο Δρ. Wolfgang Bauermeister περιγράφει τα παρακάτω βήματα για τη διάγνωση των σημείων πυροδότησης του πόνου:

1. Ιστορικό, μέσω ενός ερωτηματολογίου που αφορά τον πόνο. Αξιολόγηση εάν τα συμπτώματα είναι τυπικά ενός συνδρόμου μυοπεριτονιακού πόνου.

2. Διερεύνηση των σημείων πυροδότησης του πόνου μετρώντας το ROM (εύρος κίνησης) των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης.

3. Εντοπισμός των σημείων πυροδότησης του πόνου στον μυϊκό ιστό με την άσκηση πίεσης.

4. Προσδιορισμός των συμπτωμάτων.

Τα σημεία πυροδότησης του πόνου μπορούν να εξασθενήσουν τους μύες και να αυξήσουν την προδιάθεση για τραυματισμό. Η συστολή του μυός που προκαλείται από το σημείο πυροδότησης δημιουργεί μηχανική υπερφόρτωση του τένοντα και του τενόντιου ελύτρου, της κατάφυσης του τένοντα, της άρθρωσης ή του μεσοσπονδύλιου δίσκου, που αποτελεί το πρωταρχικό αίτιο πολλών ορθοπεδικών παθήσεων.

 

Αρχή λειτουργίας

Γενικές επιδράσεις της Θεραπείας Ωστικά Κύματα (Radial Shockwave Therapy) (RSWT)

Επίδραση έπειτα από μερικά λεπτά / ώρες θεραπείας

Τα εγκάρσια ωστικά κύματα:

Διεγείρουν τις επιδερμικές ίνες των περιφερειακών νεύρων, που ενεργοποιούν τους μηχανισμούς αποφυγής του πόνου στο οπίσθιο κέρας του νωτιαίου μυελού (θεωρία ελέγχου της Πύλης του Πόνου).

Αλλάζουν το τοπικό περιβάλλον των κυττάρων, έτσι ώστε να ελκύονται οι ουσίες που μπλοκάρουν το ερέθισμα του πόνου.

Διεγείρουν την έκλυση ενδορφινών, που μειώνουν την τοπική ευαισθησία στον πόνο.

Επίδραση έπειτα από μερικές ημέρες / μήνες/ έτη θεραπείας:

Τα ωστικά κύματα επηρεάζουν την λειτουργία της κυτταρικής μεμβράνης. Σαν αποτέλεσμα οι αισθητήρες του πόνου δεν παράγουν πλέον σήματα πόνου.

Η χρόνια φλεγμονή μετατρέπεται σε οξεία φλεγμονή (που εντοπίζεται και αντιμετωπίζεται από τον οργανισμό).

Ενεργοποιούνται οι αυτόματοι μηχανισμοί επούλωσης του οργανισμού.

Όλοι οι προαναφερθέντες μηχανισμοί επίδρασης έχουν μελετηθεί κλινικά.

Ενδείξεις

Άκανθα πτέρνας.

Πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Αγκώνας του τενίστα (επικονδυλίτιδα του αγκώνα).

Πόνος στους ώμους (ασβαστοποιός τενοντίτιδα).

Τενοντίτιδα του αχίλλειου τένοντα.

Σύνδρομο άκρου κνήμης.

Σύνδρομο κορυφής της επιγονατίδας.

Σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας.

Αντενδείξεις

Διαταραχές της πήξης του αίματος.

Λήψη ιατρικών σκευασμάτων που επηρεάζουν την πήξη του αίματος.

Οξεία φλεγμονή στην περιοχή που εφαρμόζεται η θεραπεία.

Όγκοι στην περιοχή που εφαρμόζεται η θεραπεία.

Κύηση.

Ιστός με αέριο (πνεύμονες) στην περιοχή εφαρμογής της θεραπείας.

Παρενέργειες

Έως σήμερα, κατά τη θεραπεία με ESWT (SWiSS DolorClast) έχουν παρατηρηθεί οι παρακάτω παρενέργειες: ερεθισμός, πετέχια, αιμάτωμα, οίδημα, πόνος. Οι παρενέργειες εξαφανίζονται σχετικά γρήγορα (μέσα σε 1-2 εβδομάδες). Επιδερμικές κακώσεις έχουν επίσης παρατηρηθεί σε ασθενείς με ιστορικό σχετικά μακροχρόνιας χρήσης κορτιζόνης.

Με τη Θεραπεία των Σημείων Πυροδότησης του Πόνου με Ωστικά Κύματα, είναι πιθανό να παρουσιαστεί πετέχια και ήπιοι μώλωπες, ανάλογα με την πίεση που ασκείται. Η μεταβολή της εμβιομηχανικής μπορεί να προκαλέσει την προσωρινή εμφάνιση συμπτωμάτων σε άλλα σημεία του σώματος.

Θεραπεία

Σε ασθενείς με εξαιρετική ευαισθησία στον πόνο, η θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει σε πίεση λειτουργίας 1,5 - 2 bar. Το αναλγητικό αποτέλεσμα ξεκινάει μετά από 250 παλμούς περίπου. Καθώς η θεραπεία προχωράει, η ένταση της πίεσης (bar) και η συχνότητα λειτουργίας (ΗΖ) μπορούν στη συνέχεια να αυξηθούν στις συνιστώμενες παραμέτρους λειτουργίας.

Εξέλιξη της θεραπείας

Ο όρος αναφέρεται στην μηχανική πίεση παλμών που επεκτείνεται ως κύμα μέσα στο ανθρώπινο σώμα.Το 1980 χρησιμοποιήθηκε αυτή η μέθοδος θεραπείας για πρώτη φορά σε ασθενή για να του σπάσει πέτρες που είχε στα νεφρά(Journal of Urology, 1982).Κατά την διάρκεια των δυο τελευταίων δεκαετιών αυτή η μέθοδος θεραπείας έχει είναι πρότυπο θεραπείας για ασθένεις με νεφρική και ουρηθρική λιθίαση.

Επίδραση θεραπείας κρουστικών κυμάτων

Η θεραπεία γίνεται επιδερμικά και δεν χρησιμοποιείται για να διαλύσει τους ιστούς, αλλά για να προκαλέσει μικροσκοπικά διάμεσά κα εξωκυττάρια βιολογικά αποτελέσματα τα οποία περιλαμβάνουν την αναγέννηση των ιστών.

Στην σύγχρονη θεραπεία αντιμετώπισης του πόνου η ηχητική ενέργεια κυμάτων μεταφέρεται απο το σημείο προέλευσης των κυμάτων ,που είναι το μηχάνημα, στα σημεία του σώματος που υπάρχει πόνος.Εκεί εφαρμόζεται η ικανότητα επούλωσης του.

Κλινικές ενδείξεις

Με την πάροδο του χρόνου η θεραπεία των κρουστικών κυμάτων αποδείχθηκε αποτελεσματική και μη επεμβατική μέθοδος για την θεραπεία μυοσκελετικών παθήσεων όπως: επικονδυλίτιδα, άκανθα πτέρνας, πελματιαία περιτονίτιδα, διαταραχές στροφικού πετάλου, στα σημεία ενεργοποίησης, (trigger points), και πολλες άλλες ενδείξεις.

Πεδία εφαρμογής θεραπείας

Αυτό το είδος θεραπείας χρησιμοποιείται πιο συχνά στην ορθοπεδική φυσικοθεραπεία και στην αθλητική ιατρική.


               
Τηλέφωνα Επικοινωνίας:
Σταθερό: 2810243740
             2810341411
Κινητό:   6948526309
Διεύθυνση:
Ζερβουδάκη 1, Ηράκλειο
Κρήτη, Τ.Κ.: 71306
Πατήστε εδώ για το χάρτη
Ηλεκτρονική Αλληλογραφία:
info@tant.gr
aantonarakis@gmail.com
Για να αποστείλετε το ερώτημά
σας πατήστε εδώ

Ωράριο Λειτουργίας:
Καθημερινά
9:00 - 13:00 και 16:30  - 21:00

 


Επισκεψιμότητα

030264
ΣήμεραΣήμερα1
ΧθεςΧθες6
Αυτήν την εβδομάδαΑυτήν την εβδομάδα63
Αυτόν τον μήναΑυτόν τον μήνα325
ΕπισκεψιμότηταΕπισκεψιμότητα30264